Camping Viora

nebbiolo druif van het Barolo grondgebied 'Terre del Barolo'

Barolo wijn van “terre del Barolo"

Wie ooit een Barolo heeft geproefd is het hier zeker mee eens. ”Wijn van koningen en koning van de wijnen”. Barolo wordt gemaakt in elf 'communes' of dorpgebieden, allen gelegen in de schilderachtige Langhe heuvels gevormd door eeuwen van wijnbouw en wordt gedomineerd door middeleeuwse kastelen, waaronder Barolo's eigen. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een paar van de elf gemeenten in het Barolo grondgebied, "Terre del Barolo”, zijn: La Morra, Monforte, Serralunga d' Alba (uitzonderlijk goed bewaard gebleven middeleeuws militaire fort), Castiglio Falletto, Novello, Grinzane Cavour, Diano d' Alba en Cherasco. Na 4 tot 5 jaar is de wijn een lust voor het gehemelte en na 8 tot 10 jaar op zijn best. De Barolo kan zelfs na 20 jaar of meer nog met veel genot worden gedronken.

Wijn proeven

Voor de toerist die Barolo wil proeven in het land van herkomst zijn er vele mogelijke vakantie oplossingen. De 'Strada del Barolo' route omvat vele lokale producenten/wijnboeren en er zijn ook veel lokale wijn winkels (Botteghe Comunali) met veel keuze en informatie, waaronder die in: Serralunga, Diano d' Alba, Castiglione Falletto, de coöperatieve wijnmakerij van La Morra, de Enoteca Wine shop van Grinzane Cavour (met een prachtig uitzicht over de hele regio) en het Wijnmuseum in Barolo zelf. Andere bezienswaardigheden in de omgeving, waaronder veel particuliere ondernemingen, kan worden gevonden in het gebied en er zijn ook veel particuliere wijnhuizen die meer dan blij zijn om toeristen te verwelkomen in hun kelders. Om meer te weten te komen, is het mogelijk om 'Piemonte On Wine' te raadplegen.

Aanbevolen adres

 Tenuta Pianpolvere van Fratelli (gebroeders) Adriano is ontstaan in 1965 in Monforte d'Alba. Heel erg leuk om hier wijn te gaan proeven. De boerderij is erg mooi en de familie hartelijk. Alles bij elkaar een speciale belevenis. Een ieder die hier geweest is kwam hier dolenthousiast vandaan. De productie omvat Dolcetto d'Alba, Langhe Nebbiolo, Barbera d'Alba, Barolo en de Langhe Bianco. Helaas (nog) geen website, wel de route

Fratelli Savigliano is ook erg leuk om naar toe te gaan. Ook hier is niets te veel om het je naar de zin te maken. De vrouwen spreken hier ook Engels en Duits. Voor de rest ook hier Italiaanse gastvrijheid ..... en voortreffelijke wijn.