Lago di Osiglia

mountains italy

Het meer van Osiglia

Voor wie het aan de kust net even te druk vind maar wel even lekker wil zwemmen is er het “Meer van Osiglia”. Het strekt zich lang uit over 3 km., is ongeveer 200 meter breed en ligt 715 m boven de zeespiegel. Je kunt er in, op of om het meer een fantastische dag van maken. Zo kan je er een waterfiets, kano, bootje of een “stand up paddle board” huren.

Er zijn geen zandstrandjes maar het 'strandje" waar je het water in kunt lopen bestaat uit kiezels. Als u iets zachts meeneemt kun je daar heerlijk in de zon liggen.

Rond "lago di Osiglia"

Rond het meer kunt u wandelen, mountainbiken of een rit op de koersfiets maken. U kunt hiervoor diverse .GPX routes downloaden. Er is ook een wandelkaart met diverse routes te koop in een supermarktje dicht bij het meer. Als de GPS-routes te lang zijn om te wandelen kunt u ook een lus van een traject volgen. Voor de wandelaars die ook aan Geocaching doen zijn er een aantal geocaches langs het meer te zoeken met een GPS device of met een smartphone met een voor geocaching geschikte app.

Er kan aan het meer ook gevist worden. U moet hiervoor wel een vergunning hebben. Op een aantal punten is een dagvergunning te koop. Er is ook een winkel die hengelsport benodigdheden verkoopt.

Stuwmeer

Langs het meer staat een gezellige bar, “Bar Mazut”, waar u vanaf het terras over het meer kijkt. In het dorp zelf zijn een paar goede restaurants. Naar horen zeggen is Restaurant “C’era Una Volta” de beste als je verse vis wil eten en voor de traditionele keuken gaat men het best naar Restaurant “la Posta”.

Osiglia is een middeleeuws dorp gelegen in de vallei van de rivier Osiglietta en gebouwd aan de voet van de berg Settepani (1387 meter boven zeeniveau). In 1937 moesten de mensen in het lager gelegen deel van Osiglia hun huizen verlaten voor de bouw van de dam. In 1939, na het voltooien van de bouw, verdween dit deel van Osiglia voor altijd onder water. Echter eens in de 10 a 12 jaar laten ze het stuwmeer voor onderhoud geheel leeg lopen en komen de ruïnes van huizen een oude kerk en wat winkels weer even boven water. Een verdrietig detail is dat de dam nooit gebruikt is waarvoor het destijds gebouwd is.

Het meer van Osiglia mist misschien veel van een echt toeristenoord maar ik kom er niet minder graag. Elke keer weer verbazend dat het er altijd zo rustig is.

Download hieronder de .GPX-files voor de wandel en fietsroutes bij het meer van Osiglia. De route van 47,3 km. gaat geheel over asfalt
door de bergen. Klik op de foto om deze te vergroten en op de tekst “download" om de .gpxfile te downloaden.

placeholder image

Track 10,2 km.

Download

placeholder image

Track 16,5 km.

Download

placeholder image

Track 29,1 km.

Download

placeholder image

Track 34,4 km.

Download

placeholder image

Track 35,3 km.

Download

placeholder image

Track 47,3 km.

Download