Camping Viora

een dag naar de kust. Cervo, middeleeuws dorpje aan de bloemenriviera in Italie

Een dag erop uit

Heerlijk op vakantie helemaal niets aan je hoofd en niets te hoeven doen. Lekker oneindig in het uitzicht zitten staren met een boek op uw schoot waar u af en toe een regel uit leest. Liggend of onderuit zittent in de zon bedenken wat je vanavond bij de tent zal gaan klaarmaken of waar je uit gaat eten. Maar als u dan toch in deze prachtige streek bent is het jammer als u er zo nu en dan er niet even op uit gaat. Voor een niet toeristisch deel van Italie is er best veel te zien en te doen. Op de camping hebben we nog meer tips en foldertjes voor een leuk dagje erop uit.

Parco delle Alpi Marittime

Dit beschermde natuurpark is verdeeld over de drie dalen “valle Gesso”, “valle Stura” en “valle Vermenagna”. Het grenst aan het Franse Mercantour National Park. Het park ligt net voorbij de stad Cuneo en na de dorpen Valdieri en Entracque, nabij de Valle Gesso, beginnen de wegen serieus naar boven te lopen.

Voorbij Chiusa di Pesio , waar de Valle Pesio begint, ligt het "Parco Naturale delle Alta Valle Pesio e Tanaro". En een stuk verder weg maar in alle opzichten een absoluut hoogtepunt is de Valle Po (Po Vallei). Hier ontspringt op de hoogvlakte "Piano del Re" de rivier de Po, de langste rivier van Italie. In de "Po vallei" ligt ook de 3841 meter hoge berg Monviso. Dit is de hoogste berg van Italie welke geheel op Italiaanse bodem staat.

Hier een stuk dichterbij zijn ook een aantal valleien met vele wandelroutes. Valle Tanaro, Valle Casotto, Valle Corsaglia, Valle Maudagna en Valle Ellero zijn tezamen goed voor enkele honderden kilometers wandelplezier. Voor wie een GPS handheld device heeft zijn er op de website Cuneotrekking nog veel meer wandelroutes te downloaden. Zie ook de "lista escursioni".

Santuario Vicoforte

Santuario Vicoforte

De basiliek staat in het gelijknamige Vicoforte
en heeft een ellipsvormige koepel die naar men zegt de grootste in de wereld is. Het complex toont verschillende stijlen die getuigen van de lange duur van de bouw. In 1596 werd begonnen met de bouw en pas in 1884 werden de laatste werkzaamheden beëindigt. Een indrukwekkend gebouw.
Santuario Vicoforte
Sinds 2015 verzorgen ze een rondleiding tot in het bovenste koepeltje. Echt een leuke belevenis.

Grotta dei Dossi

Grotta dei Dossi

De Grotten van Dossi, gelegen tegen een helling van de berg Calvario in de gemeente Villanova Mondovi. De grotten hebben een hoogteverschil van 21 meter. Het was de eerste grot die in 1797 werd ontdekt in de provincie Cuneo door een onbekende jager. Het is ook de eerste grot in Italie die werd verlicht met 30 Edison gloeilampen. Deze grotten behoren tot één van de meest kleurrijke van Italie
Grotta dei Dossi

italiaanse wijngaarden langs Strada Romantica

Strada Romantica

De route van Strada Romantica kunt u oppakken in Murazzano niet ver van Camping Viora. De afstanden van de "etappes" lijken niet veel, maar gezien de vele 'achteraf' wegen, zou ik ervoor zorgen dat u voldoende tijd neemt om door het landschap van de Alta Langa te kronkelen. Voor een kaart kunt u op deze website terecht.

Een een Engelstalige beschrijving kunt u hier downloaden.

kasteel van Barolo temidden van wijngaarden

Barolo

Piemonte brengt de beste wijnen van Italië voort. De meest bekende is de Barolo. Deze wereldberoemde wijn trekt jaarlijks vele wijnkenners van over de hele wereld naar de streek le Langhe. Niet alleen de wijn is mooi maar ook het gelijknamige dorp in de "Langhe" waar dit koninklijke vocht vandaan komt is een bezoek meer dan waard. De Barolo is de grootste Italiaanse wijn en per definitie ook volledig geproduceerd met Nebbiolo druiven.

zwembad in Ceva

Zwembad

Camping Viora heeft geen zwembad. In Ceva is een groot zwembad waar je eventueel ook je afstanden kunt zwemmen. Bij het zwembad in Ceva is er gelegenheid om ijs, frisdrank, snacks en dergelijke te kopen. Juli en augustus dagelijks geopend.
Bij het dorp Camerana is een klein gemeente zwembad. Een leuk zwembad in een prachtig gebied. Ook hier is van alles te koop. Facebookpagina Piscine Camerana
In Bossolasco is er een zwembad bij de plaatselijke Pizzeria. Bar Max
Vlak voor Dogliani is er ook een pizzeria waar u ook kunt zwemmen in een mooi zwembad Cascina Manzo

wijn proeven bij een wijnboer in een italiaans dorpje

Wijn Proeven

Wijn proeven kan in de Langhe op misschien wel verschillende 200 adressen. Als gasten ons om een adres vragen sturen we deze altijd naar de volgede wijnboeren.
"Tenuta Pianpolvere" van
Fratelli Adriano
nabij Monforte d'Alba
(nog geen website)
of
"Fratelli Savigliano"in Diano d'Alba

Lees meer op de volgende pagina

uitzicht vanuit de toren in Murazzano

Dorpjes en steden

In de ”Langhe” kom je honderden dorpjes tegen. De één wat groter en is er iets te doen en de ander wat kleiner en staat er alleen wat historisch te wezen. Maar het is leuk om door elk dorp te lopen en te zien hoe men er leeft en er aandacht word besteed aan de oude historische gebouwen en boerderijen die vaak al eeuwen door de zelfde families worden bewoond.
Paroldo, binnen een kreun en een zucht ben je er doorheen maar je ziet dat er de laatste jaren hard gewerkt word aan de historische gebouwen. Murazzano, zeer mooi, gezellig en vakbij.
Ceva met een centrum als 100 jaar geleden.
Dogliani, pittoreske plaatsje waar al volop wijn wordt geproduceerd.
Mondovi met een prachtig historisch centrum, gezellige pleinen en kleine winkeltjes.
Alba, hoofdstad van de Langhe en de witte truffel
Genua, 1 uur en 20 min. hier vandaan.
Torino. Stap in Ceva op de trein en na 1 en 30 min. uit in het centrum van Turijn. Met de auto kan natuurlijk ook.

vissersdorpje Noli aan de italiaanse kust

Naar de kust

Langs de bloemenriviera zijn tal van kustplaatsje. Noli, een middeleeuws vissersdorp, is erg aangenaam als badplaats. Bootjes liggen op het strand en soms word er vis verkocht aan het strand.
Cervo. Een prachtig schilderachtig kustplaatsje. Is wel een stukje verder weg maar zeker de moeite waard. Een labyrinth van straatjes en steegjes met vele kleine winkeltjes vaak van kunstenaars, houtbewerkers en kunstschilders. Er zijn tal van barretjes en restaurants en vaak klinkt er klassieke (live) muziek door de straatjes wat de sfeer helemaal bijzonder maakt.